Pirovo zrno, 1kg

Pirovo zrno, 1kg

Ekološki proizvod


Pir (lat. Triticum spelta) je žitarica koja je preteča današnje pšenice. Naziva se još krupnik, dinkel ili spelta. Pir potječe iz Azije gdje se uzgajao još 5.000 godina prije Krista. Danas mu popularnost raste u cijelom svijetu jer je riječ o izvornoj žitarici koja nije industrijski modificirana. Za razliku od pšenice ima ovojnice oko zrna što ga čini značajno zaštićenijim nauštrb veličine zrna. Za razliku od pšenice, lakše je probavljiv i nutritivno bogatiji. Gluten u piru ima sasvim druga svojstva od pšeničnog glutena, i ne utječe negativno na zdravlje.

Cijelo zrno pira zadržava najviše vrijednih tvari. Da bi iskoristili maksimum dobrobiti ove žitarice, potrebno ju je pravilno skuhati. Pir isperite, procijedite i stavite u posudu. Prelijte ga vodom.
Na 1 šalicu pira stavite 3 šalice vode. Dodajte nekoliko prstohvata soli.
Pokrijte i kuhajte dok ne omekša (40-50min).

Pir jača imunološki sustav čemu znatno doprinosi njegovo protuupalno djelovanje.

Posebno je zdrav kao prilog i dodatak varivima, juhama i salatama, dok je brašno pogodno za izradu raznih vrsta tijesta. Pir povećava energiju, regulira metabolizam i uravnotežuje rad hormona. Energija se povećava zbog složenih ugljikohidrata koji se sporije razgrađuju. Time razina šećera u krvi i energije ostaje ujednačena dulje vremena. Značajan sadržaj vitamina B3 povoljno utječe na hormonski sustav.

Preprženo i samljeveno zrno pira može se koristiti kao zamjena za kavu.

Za pojačanje iskorištenja može se koristiti proklijali pir, odnosno pirove klice.