Pirove mekinje, 500g

Pirove mekinje, 500g

Ekološki proizvod

Nutritivna vrijednost na 100 g:
Energetska vrijednost 1485 kJ (351 kcal)
Masti 4,6 g od toga zasićene masne kiseline 0,9 g
Ugljikohidrati 61,8 g od toga šećeri 1,2 g
Bjelančevine 15,5 g
Sol 0,01 g

Pir (lat. Triticum spelta) je žitarica koja je preteča današnje pšenice. Naziva se još krupnik, dinkel ili spelta. Pir potječe iz Azije gdje se uzgajao još 5.000 godina prije Krista. Danas mu popularnost raste u cijelom svijetu jer je riječ o izvornoj žitarici koja nije industrijski modificirana. Za razliku od pšenice ima ovojnice oko zrna što ga čini značajno zaštićenijim nauštrb veličine zrna. Za razliku od pšenice, lakše je probavljiv i nutritivno bogatiji. Gluten u piru ima sasvim druga svojstva od pšeničnog glutena, i ne utječe negativno na zdravlje.

Budući da je zrno pira obloženo ovojnicama, pir se mora prvo oljuštiti. Ljušti se netom prije upotrebe kako bi što duže ostao konzerviran u prirodnom okruženju. Nakon ljuštenja i pročišćavanja zrno pira melje se u kamenom mlinu. Mekinje se dobivaju prilikom mljevenja. Vrlo su hranjive, a nekada davno koristile su se za ishranu stoke, jer je namjera bila što više očistiti brašno do gotovo potpune bjeline. Mekinje od pira koriste se pri izradi kruha, muffina ili palačinki. Mogu se kuhati na vodi ili s mlijekom, te poslužiti s jogurtom. Mekinje se mogu kombinirati sa sušenim ili svježim voćem, kao i sa sjemenkama.

Pomažu u borbi protiv anemije, djeluju laksativno i okrepljujuće.